Kattspråk drog stor publik

Det var många som ville veta mer om kattens hemliga språk. Många medlemmar och en stor allmänhet lockades till Kulturhuset i Hässleholm 5 maj där språkforskaren Susanne Schötz föreläste om katternas kommunikation med varandra och med oss människor.

Susanne Schötz fick signera sin bok, Kattens hemliga språk, i pausen. Foto: Iréne Sohl.

Katternas språk går att studera med samma språkvetenskapliga metoder som mänskliga språk och i forskningsprojektet Meowsic spelar man bland annat in ljud och läten från katter – men också från deras människor. Men det kan vara svårt att få katten att ”prata” på beställning.

– Därför måste vi vara på plats och spela in när tillfälle ges. Vi monterar en trådlös mikrofon i halsbandet på katten och oftast går det bra. Men ibland är katten tyst när vi är på plats och då har vi till exempel fått videomaterial i efterhand från ägarna som komplement, berättade Susanne, som gav många exempel på hur kattspråket är uppbyggt och vad ”orden” betyder.

Även om likheterna med mänskligt språk är många, är kattspråket inte lika varierat. Men det går att utläsa mycket ur de ljud som katterna gör. Att använda ljus röst och i-vokaler signalerar till exempel att man är liten och ofarlig, medan en mörkare och starkare röst signalerar mer kraft och pondus, precis som i mänskligt tal.

Åhörarna fick också ta del av de absolut senaste resultaten från projektet. Till exempel verkar det som om katter från Skåne och katter från Stockholmsområdet ”pratar” på olika sätt. Faktiskt verkar det som om katter också talar på dialekt, även om det behövs fler resultat för att kunna uttala sig säkert.